BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

KárosítóGabonafutrinka-lárvák

  • Csócsárolt növények

    Csócsárolt növények

  • Gabonafutrinka

    Gabonafutrinka

  • "Csócsároló" gabonafutrinka lárva

Kárkép
A gabonafutrinka lárvája -"csócsároló"- a talajban él. Az itt készített függőleges járatába húzza be a gabona növénykék leveleit. A levélerek kivételével a levél többi zöld részét fogyasztja el. A levélerek összegubancolt szálanként maradnak vissza. A bogarak kalászrágása elenyésző a lárva károsítás mellett.

Életmód
Egynemzedékes fejlődésű faj. Az imágó tojásait a talajra rakja. Ez a folyamat nyár végétől akár az fagyok beálltáig elhúzódhat. A korán elvetett gabonatáblák fertőzöttsége általában nagyobb, ha az időjárás is optimális a kártevő számára. A lárvák aktivitása hideg idő beköszöntével csökken. Enyhe téli napokon is károsíthatnak.

Előfordulás
Fő tápnövényei a búza, őszi árpa, rozs, zab. Ritkán kukoricában is megjelenhet. Ahol gabona után gabona kerül számolni lehet jelenlétével.

Megelőzés / Védekezés
Agrotechnikai védekezésként fontos az esetleges gabona árvakelés megszüntetése. Kémiai védekezést talajfertőtlenítőszerekkel, csávázott vetőmag alkalmazásával és állománykezeléssel végezhetünk.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!