BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

KárosítóKukoricabarkó

Kukoricabarkó - karéjozó rágása


Kárkép

A kukoricabarkó a kelő kukorica károsítója. A bogár a csirázó növényt támadja meg és a kukorica 4 leveles koráig jelent igazán veszélyt. A kárkép jellegzetes, U alakú karéjozó rágás. A károsítás a tábla széli növényeken figyelhető meg először. Gradáció esetén növénypusztulást okozhat.Életmód

A kukoricabarkó évente egynemzedékes faj. A kifejlett bogár telel át a kukoricatábla környékén lévő gyepekben. Március végén-április elején jönnek elő telelőhelyükről és a kukorica kelésekor indulnak meg a tábla irányába.Tojásaikat a kukorica közelébe, rögök alá rakják le. A kikelő lárvák nyár végén bábozódnak és ősszel fejlődik ki az imágó.Előfordulás

Termesztett növényeink közül elsődleges tápnövénye a kukorica, de károsíthatja a cukorrépát, napraforgót, babot, szóját, gabonaféléket is. A kukorica kelésekor a száraz, meleg időjárás fokozza a károsítás nagyságát..

Megelőzés / Védekezés
Ha helyes agrotechnika alkalmazásával a növények,gyors, egyenletes kelését biztosítjuk, akkor a kártétel mérsékelhető. Kukorica kelése idején, a táblaszéli növények megfigyelésével a bevándorló kukoricabarkók ellen indokolt a vegyszeres szegélykezelés. A rovarölőszerrel csávázott vetőmag ill. a talajfertőtlenítőszerek jelentősen csökkentik a kártételt.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!