BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Árvakelésű Clearfield® repce kezelése

Mivel egyes régiókban a repce a vetésváltásban egyre gyakrabban kerül vissza ugyanarra a területre (pl. repce/őszi búza/őszi árpa vetésforgó), az árvakelésű repce is megjelenhet gyomnövényként. A kifejezetten anyagi megfontolásból összeállított vetésforgók fokozatosan leváltják a hagyományos vetésváltást, ezzel növény-egészségügyi problémákat okozhatnak az erősödő gyomosodás és fertőzési nyomás által.

Bár az árvakelésű repce is kikelhet a következő kultúrákban, mégsem jelent olyan komoly problémát, mint a többi gyom. Számos gyomirtási módszer – agrotechnikai és vegyszeres egyaránt – áll rendelkezésünkre az árvakelésű Clearfield repce hatékony szabályozására. Ezeket a módszereket a gazdák egész Európában ismerik és a napi gyakorlatban használják.

Agrotechnikai eljárások kultúrák közötti kezelés

Magyarországon kórtani szempontból is (pl. Sclerotinia sclerotiorum miatt) célszerű a repcét és a napraforgót elkülönített területeken, külön vetésforgóban termelni, így nem jelenhet meg árvakelésként a repce a napraforgóban, ill. fordítva.

A betakarítás után végzett tarlóhántás elősegíti az aratáskor kipergett magok gyors kelését, a művelet többszöri ismétlésével a kikelt növények a talajba munkálhatók és zöldtrágyaként hasznosulnak. Ha a terület más – pl. évelő – gyomokkal is fertőzött, akkor célszerű a gyomok kelése után tarlókezelést végezni glifozát hatóanyagú és/vagy hormonhatású készítménnyel. Előfordulhat, hogy szárazság miatt a szétszóródott repcemag az aratás után közvetlenül nem kel ki. Ebben az esetben a következő - vagy egy későbbi - vetés előtt a magágy-készítéssel egy menetben mechanikusan, vagy glifozáttal kiirtható az árvakelésű Clearfield repce. A 3 cm-nél mélyebbre vetett szántóföldi kultúrákban (pl. napraforgó, szója), megfelelő humusztartalmú talajokon vetés után - csírázás előtt is alkalmazható a glifozát.

Az árvakelésű Clearfield repce irtása kultúrnövényekből

Az árvakelésű Clearfield repce kezelése gondos tervezést igényel, mivel toleranciát mutat a repce után vetett kultúrákban alkalmazott bizonyos növényvédő szerekkel szemben. A Clearfield repce bizonyos fokú tűrőképességet mutat a szulfonilkarbamid csoportba tartozó gyomirtó szerekkel szemben, ez korlátozza az ilyen típusú szerek használhatóságát az árvakelésű Clearfield repce irtására. A hagyományos árvakelésű repce szabályozására jelenleg gyakran ALS-gátló (HRAC B csoport) szereket használnak. A Clearfield repcét termelő gazdáknak viszont más típusú (nem ALS gátló) gyomirtó szereket kell önállóan vagy ALS-herbicidekkel (B csoport) kombinálva használniuk a CL repce árvakelés irtására a vetésforgóban következő kultúrákból.


Tipp! A zöld sávban található linkek segítségével tud visszalépni a felsőbb kategóriába.

  • Kultúrák
Árvakelésű Clearfield repce gyomirtási útmutató. E program segítségével kiválaszthatja az Ön által termesztett növényben megfelelő megoldást.
Repce
Repce

A különböző hatásmódú gyomirtó szerek váltogatása adott területen a vetésforgóban, ill. eltérő hatásmódú hatóanyagokat tartalmazó készítmények használata segít elkerülni a gyomrezisztencia kialakulását. Ezek az alapelvek a Clearfield és a hagyományos növények termelése esetén is érvényesek.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!