BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Clearfield® technológia repcében

Az őszi káposztarepcében a Clearfield gyomirtási rendszer az egyetlen nem transzgenikus gyomirtószer-tűrő rendszer, amelyet speciálisan az imidazolinon gyomirtószer-családhoz fejlesztettek ki.

A Clearfield gyomirtási rendszer repcében az imidazolinon csoportba tartozó gyomirtó szert tűrő repcehibridből és a Clearfield hibridek kezelésére engedélyezett Cleratop® gyomirtó szerből áll.

A Clearfield gyomirtási rendszer biztonságos és hatékony őszi posztemergens gyomirtási lehetőség a repcében előforduló, gazdasági kárt okozó gyomnövények ellen.


A repce hozamszintjét és jövedelmezőségét – megfelelő időjárási feltételek mellett – döntően meghatározza a termesztés intenzitása. Amennyiben a választott hibrid illetve fajta, az agrotechnika és a tápanyagutánpótlás magas termés elérését célozzák meg, akkor már csak a növényvédelmen múlik a maximális hozam elérése.

A repce kezdeti fejlődése lassú, gyomelnyomó képessége gyenge. A csírázó repce elgyomosodása mennyiségi és minőségi veszteségek forrása. Ha a repce kénytelen a gyomokkal versengeni, akkor felnyurgul és érzékennyé válik a kifagyásra.

Az utóbbi időben, a repcében hosszú ideje rendszeresen megjelenő gyomok mellett– mint az ebszékfű, ragadós galaj, tyúkhúr – egyre nagyobb területet foglalnak el a pipacs, a pásztortáska, a sebforrasztó zsombor, a veronikafélék és a nagy széltippan. Ha a vetés idején meleg az idő, a nyári gyomok – mint a disznóparéj, a libatop és a csattanó maszlag is tömegesen kelnek a repcével együtt. Korábban ismeretlen vagy jelentéktelen gyomok is megjelentek a repcében és terjedőben vannak, mint pl. a gólyaorrfélék. A terjedőben lévő gyomok ellen új hatóanyagokra van szükség.Clearfield® repcében a Cleratop®-pal minden fontos repcegyom ellen hatékonyan védekezhetünk, korai posztemergensen, a repce 4–6 leveles koráig kijuttatva tavaszig tisztántartja a repcét.


Összetétel: 17,5 g/l imazamox + 375 g/l metazaklór

Dózis: 1,5 – 2,0 l/ha Cleratop + 1,0 l/ha Dash HC


Mivel a metazaklór elsősorban a talajon keresztül hat, az imazamoxnak pedig erős levélen keresztüli hatása van, a Cleratop egyesíti magában a pre- és posztemergens kezelések előnyeit.

Kellő mennyiségű őszi bemosócsapadék segítségével tavaszig megakadályozza a gyomok újrakelését. A Cleratoppal egy menetben megoldható a legfontosabb magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni védelem.

A Cleratopot ősszel kell kijuttatni. A kora tavaszi gyomirtás időszakában a gyomnövények jelentős része már túl van az érzékeny stádiumon, ráadásul egy részük a levelek takarásában lesz, így nem érhetők el a gyomirtó szerrel.

A Cleratopot a biztonságos gyomirtó hatás érdekében 1 l/ha Dash HC-vel kell kiegészíteni. A hatásfokozó hozzáadása nem növeli a CL repce érzékenységét a Cleratoppal szemben. A Clearfield repce hibridek fejlettebb állapotban is jól tűrik a Cleratop-ot, az engedélyokirat szerint 8 leveles repce fejlettségig alkalmazható.

Cleratoppal csak Clearfield repcehibridek kezelhetők, a szokványos hibridek és repcefajták elpusztulnak a Cleratop hatására.

A Cleratop kijuttatásának időzítése az uralkodó gyomok fejlettségétől függ:

  • A keresztesvirágú gyomok (sebforrasztó zsombor, vadrepce, repcsényretek, pásztortáska) virágzásáig kijuttatható. Jelenleg ez az egyetlen tökéletes megoldás a keresztesvirágú gyomok ellen.
  • Ősszel kelő T4-es gyomok ellen (libatopfélék, csattanó maszlag, disznóparéjfélék) a gyomok négy–hatleveles állapotáig hatékony.
  • Nagy területen elterjedt fűféle gyomok ellen, pl. nagy széltippan és az árvakelésű gabonafélék ellen kelés után, egy–háromleveles állapotban kell alkalmazni.
  • Ebszikfű és pipacs ellen kettő–(négy)leveles korig használva érhető el a legjobb eredmény.
  • Az árvacsalánfélék és a tyúkhúr négyleveles korig, ragadós galaj háromörvös fejlettségig irthatók legeredményesebben.
  • Ha a kezelendő területen nincs nehezen irtható gyom (pl. pipacs, ebszikfű, árvakelésű gabona), akkor 1,5 l/ha dózisban is jó hatékonyságot érhetünk el a Cleratop + Dash HC-vel.

Rugalmas alkalmazhatóság

  • Csak a már kikelt állományt kell kezelni.
  • A hagyományos pre és korai poszt technológiákhoz képest a Clearfield gyomirtási rendszer esetében – a területen lévő gyomoktól függően – több idő áll rendelkezésre a gyomirtás elvégzésére.
  • Szükség esetén keverhető rovarölő szerrel (Fendona® 10 EC), regulátorral (Caramba® Turbo).

A JavaScript nem aktív. Kérjük, a teljes oldal megtekintéséhez kapcsolja be.

A teljes weboldal letöltéséhez szükség van JavaScript-re.

Alakítsa át a weboldalt igényei szerint a „Saját oldalam” beállításainak módosításával. Élvezze a személyre szabott hírlevél előnyeit!

Clearfield repce - Cleratop hírlevél

MegtekintésCleratop prospektus

Vetőmagos partnereink

 
 
 
 

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!