BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Clearfield® gyomirtási tapasztalatok a Jászságból

A napraforgó termesztésének eredményessége számos tényező függvénye. Ezen tényezők közül néhányra van ráhatásunk – ilyen a tápanyag-utánpótlás, a fajtaválasztás, a növényvédelmi technológia, a növényápolás –, és van, amit „úgy kapunk”, például a talajadottságok vagy éppen az időjárás, amivel együtt kell élnünk. Gyomirtás szempontjából az időjárásnak döntő szerepe van. Más gyomirtó hatás várható egy száraz, és más egy esős esztendőben. A szakma jogos igénye volt egy hatékony, megbízható gyomirtási technológia, amely minden időjárási körülmény között megállja a helyét, és kontrollálhatóak vele a napraforgó termesztését megnehezítő vagy éppen lehetetlenné tevő gyomnövények. Ilyen a Clearfield gyomirtási technológia: ennek tapasztalatairól beszélgettünk Szabó Dénes növényvédelmi szakmérnökkel, a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági. Zrt. növényvédelmi szakirányítójával.

Alakítsa át a weboldalt igényei szerint a „Saját oldalam” beállításainak módosításával. Élvezze a személyre szabott hírlevél előnyeit!

Kedves Dénes! Kérlek, mutasd be a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági. Zrt.-t!

A Jászapáti 2000 Mezőgazdasági. Zrt. igen sokoldalú tevékenységet folytat. Szántóterületünk kb. 3100 hektár, de emellett a részvénytársaság meghatározó tulajdonosa a Jászagro Kft.-nek is, ahol további 1500 hektár művelése folyik. A szántó mellett kb. 1000-1200 hektár gyepterülettel is rendelkezünk, amit a juh- és a húsmarhaágazat jól ki tud használni. Állattenyésztésünk azonban itt nem áll meg, hiszen rendelkezünk egy 1000 fős tejelő marhaállománnyal is. Az itt megtermelt tejet a részvénytársaság többségi tulajdonában lévő tejüzemünkben dolgozzuk fel. Emellett van egy évi 11 ezer hízó kibocsátású sertés- és egy évi 20 ezres kibocsátású pulykaágazatunk is. Ekkora állatállomány mellett már megérte egy 0,637 megawatt elektromos teljesítményű biogázüzemet építeni, amely most van beüzemelés alatt.

A vetésszerkezetet elemezve elmondható, hogy a legnagyobb területtel az őszi kalászosok bírnak, ez általában 1000-1300 hektár között van. Repcét és napraforgót kb. 500-500 hektáron vetünk. Mivel az állattenyésztés takarmányigénye igen nagy, ezért szemes- és silókukorica-területünk is jelentős, eléri a 700 hektárt. Van kb. 500 hektár lucernaterületünk is, és – hogy a kertészeti kultúrák se maradjanak ki – évente kb. 80 hektáron termesztünk paradicsomot. Cégcsoportunkhoz tartozik egy szolgáltató cég is, ahol légi szolgáltatást – műtrágyaszórást és növényvédelmet – végzünk. Emellett, hogy teljes legyen a részvénytársaság bemutatása, cégünk kb. 20 ezer hektáron integrációs tevékenységet is folytat, ami az inputanyagok kihelyezését és a termény felvásárlását jelenti. Az inputanyagok forgalmazása egy mezőgazdasági áruházon keresztül történik, ez szintén a cégcsoport tulajdona. A fentiekből látható, hogy igyekszünk minél komplexebb tevékenységet folytatni.

Hogyan és milyen körülmények között találkoztál először a Clearfield technológiával?

Ez egy elég hosszú történet. Az imidazolinon hatóanyagcsoport régóta ismert számomra. Mivel korábban zöldborsótermesztéssel is foglalkoztunk, ott a gyomirtási technológia alapjának számított az imazetapir hatóanyag, amelynek kiváló hatékonyságáról volt alkalmam meggyőződni. Egy probléma volt vele, a perzisztencia. Ez fokozott figyelmet kívánt, hiszen korábban 600-800 hektáron termesztettünk cukorrépát is, ami több év múlva is „jelezte” a hatóanyag jelenlétét a talajban. A répatermesztés a maga kiemelkedő jövedelmezősége mellett egy új problémával szembesített minket: a répából nehezen irtható gyomnövények terjedtek el, például a selyemmályva. Aki foglalkozott cukorrépával, tudja, hogy ez mit jelent. A selyemmályva az állandó odafigyelés ellenére is komoly kihívást jelentett. Az állattenyésztés során keletkezett szerves trágya felhasználásával mi magunk is hozzájárultunk a gyomnövény elterjedéséhez. Vetésszerkezetünkben már akkor is szerepelt a napraforgó, és mivel a hagyományos technológiák nem adtak teljes hatást a selyemmályva ellen, magától értetődő volt, hogy a probléma ott is felüti a fejét. Azt is tudni kell, hogy felénk a szerbtövis is igen gyakori gyom, és erőteljes csíranövénye gyakorlatilag akadálytalanul hatol át a preemergens kezeléseken. A tapasztalatok bővítését segítette a Clearfield technológia megjelenése a kukoricában, ahol már az imazamox hatóanyaggal dolgoztunk. Akkoriban kukorica-vetésterületünk kb. 20%-án alkalmaztuk ezt a technológiát, és nagyon elégedettek voltunk vele.

És ekkor jött a napraforgó…

Igen. A Clearfield technológia megjelenése a napraforgóban új lehetőségeket teremtett a gyomirtásban. Ott is biztonságossá tette a napraforgó termesztését, ahol korábban a gyomviszonyok miatt ez nem volt lehetséges. Viszont az első év tapasztalatai eléggé elgondolkodtatóak voltak. Nem a gyomirtás hatékonyságával volt baj, hanem az akkori hibrid teljesítőképességével. Talán a bevezetés évének időjárása sem volt kedvező a hibrid számára. De ez már a múlt. Mára igen széles fajtaválaszték áll rendelkezésünkre, amelyből az is tud választani, aki intenzíven termeszti a napraforgót, és az is, aki extenzív körülmények között gazdálkodik. Ráadásul minden éréscsoport képviselteti magát a Clearfield technológiában, és van már magas olajsavas Clearfield napraforgóhibrid is.

Milyen hibridekkel dolgoztok, és milyen mértékű a tápanyag-utánpótlás?

Napraforgóvetésünk 30-40%-án alkalmazzuk a Clearfield technológiát. A Syngenta Seeds és a Limagrain Clearfield hibridjeit termesztjük. A fajtaválasztásnál fontos szempont a nagy termőképesség, a magas olajtartalom, a jó szárszilárdság és a peronoszpórával szembeni rezisztencia. Az általunk választott hibridek megfelelnek ezeknek az igényeknek.

Ami a tápanyag-utánpótlást illeti, talajaink ellátottsága igen jónak mondható. De fontos a folyamatos visszapótlás. Általában ősszel 30 kg foszfor- és 80 kg kálium-hatóanyagot adunk ki, majd tavasszal 50-70 kg nitrogént hektáronként. A napraforgó bórigényét lombtrágyával elégítjük ki a virágzást megelőző időszakban. Döntéseink helyességét igazolja, hogy az elmúlt öt év átlagában 2,7 tonna feletti termést értünk el hektáronként.

És akkor a technológia…

A gyomirtási technológia első lépése a Wing-P, amit 3,5 l/ha dózisban használunk a napraforgó vetése után közvetlenül. Szükség van rá, mert területeink egyszikűekkel is fertőzöttek, különösen kakaslábfűvel. De megtalálhatók a muharfélék, és egyes tábláinkon a vadköles is. A Wing-P hatékonysága kiváló e gyomnövények ellen, és személyes tapasztalatom, hogy ha a Wing-P a kijuttatás után megkapja a szükséges bemosócsapadékot, a kétszikű gyomok ellen is érezteti kedvező hatását. Csak abban az esetben marad el ez a kezelés, ha a talajmunka minősége nem felel meg a preemergens gyomirtás igényének. A Pulsar 40 kijuttatása célzottan, a selyemmályva és a szerbtövis négy-hat leveles fejlettségénél történik 1,2 l/ha dózisban. Ez alól kivétel az a kb. 150 hektáros homokos terület, ahol már a parlagfű a fő gond. Ott a gyomok kettő-négy leveles fejlettségénél védekezünk. A Pulsar 40 esetében nagy előny, hogy a perzisztencia a jelenlegi vetésszerkezet mellett már nem jelent veszélyt. Évek óta használjuk az imazamox hatóanyagot, de a hatékonyság csökkenését még nem tapasztaltuk.

Összességében elmondható, hogy rugalmasságának köszönhetően a Clearfield technológia megállja a helyét a száraz, de az esős években is. Mi továbbra is számítunk rá. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a jó gyomirtó szer mellé jó technika is kell. Munkánkat két önjáró permetezőgép segíti (JD 4710, Hagie STS 32), amelyek kettősréses légbeszívásos TurboDrop HiSpeed típusú fúvókákkal vannak felszerelve.

Köszönöm a beszélgetést!


A beszélgetést lejegyezte

Molnár Szabolcs

fejlesztőmérnök

A JavaScript nem aktív. Kérjük, a teljes oldal megtekintéséhez kapcsolja be.

A teljes weboldal letöltéséhez szükség van JavaScript-re.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!