BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Biztonságos és sikeres növényvédelem az extrém években is

Az Opera New az intenzív búzatermesztés gombaölő szere. A készítmény két önmagában is kiváló hatóanyag, a piraklostrobin (85 g/l) és az epoxikonazol (62,5 g/l) előnyös tulajdonságait egyesíti. A gombákat két irányból támadja nagy erővel, emellett alkalmazása páratlan élettani előnyökkel jár a növény számára, aminek eredményeként jelentős termésnövekedés tapasztalható. Minden jó termőképességű búzafajtában alkalmazható, függetlenül fogékonyságuktól, tenyészidejüktől. Az érzékeny fajtáknak segítségére van a váratlan stresszhelyzetek leküzdésében.

Kedvező talajadottságok, megfelelő agrotechnika és tápanyag-utánpótlás esetén az Opera New hozzájárul a fajtákban rejlő terméspotenciál maximális kihasználásához.

A váratlan helyzetekkel teli 2010-es év búzatermesztési tapasztalatairól Dr. Aponyi Lajos AgCelence-díjas termelővel, a Keve Baracska Kft. termelési igazgatójával és növényvédelmi irányítójával beszélgettem.

Kérem, mutassa be a gazdaságot!

A Keve Baracska Kft. 2820 ha területen gazdálkodik Baracska határában. 890 hektáron termesztünk őszi búzát, 840 hektáron kukoricát, 460 hektáron napraforgót és 550 hektáron őszi káposztarepcét. A fent említett növényeket intenzíven és gazdaságosan termesztjük.

Sikerült befejezni a kukorica betakarítását, illetve az őszi mélyszántást?

Igen, mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat: végeztünk. Normál években viszonylag aszályos ez a vidék, és most is kevesebb eső esett, mint az ország egyéb részein. Nálunk az éves csapadéknak „csak” közel másfélszerese hullott le a tavalyi évben. Talajaink jó vízgazdálkodásúak, és a területeinket átszelő három patak is sok vizet elvezetett. Munkavégzésünk ha nem is volt folyamatos, de mára végeztünk az őszi munkákkal.

Hogyan alakult a gabonatáblák fertőzöttsége a tavalyi évben?

A sok csapadék és a viharos időjárás természetesen rányomta bélyegét az őszi búza termesztésére is. Mi minden évben kétszer végzünk gombaölő szeres kezelést; elsősorban a kórokozók fertőzésének megelőzését tekintjük fontos feladatnak. Ez a tavalyi évben is tökéletesen sikerült a levélbetegségek ellen. Itt, Baracska környékén elsősorban a lisztharmat és a helmintospórium fordul elő, illetve csapadékosabb tavaszokon a szeptória. A kalászbetegségek közül egyedül a fuzárium okozott meglepetéseket, de az is csak a hosszú tenyészidejű fajtáknál.

Mi volt a növényvédelmi technológia?

A terület felén az Inovist alkalmaztuk 1,1 l/ha-os dózissal a szárba indulás kezdetén, majd kalászhányás idején az Opera New-t 1,5 l/ha-os dózissal. A második kezelés kijuttatása az időjárás miatt sok esetben a virágzásig is elcsúszott.

Elégedettek voltak a készítmények teljesítményével?

Teljes mértékben. Ahogy már említettem, a levélbetegségek meg sem jelentek a területen, egyedül csak a fuzárium okozott kalászfertőzést, de úgy gondolom, hogy a sok csapadék a virágzás időszakában ezt óhatatlanul magával hozza. A fuzáriumfertőzés sem volt jelentős: ezt jól mutatja, hogy búzáink 60%-a a gyermelyi malomba került tökéletes minőséggel, a maradékot pedig takarmányozási célra használták fel.

Milyen volt a termésmennyiség, és tapasztalták-e az Opera New élettani hatását?

A körülményekhez képest jó termésátlaggal zártunk. A teljes gabonaterület átlaga 5,6 t/ha volt. A zöldítő hatást a tavalyi évben nem tapasztaltuk, az élettani hatás viszont jelentkezett a termés mennyiségében. Az Inovisszal és Opera New-val kezelt területek termésátlagai rendre felülmúlták az üzemi átlagokat, a termés 5,8–6 t/ha között volt. Számunkra ez a legfontosabb értékmérő.

Köszönöm a beszélgetést!

A beszélgetést lejegyezte Ádámszki Tamás fejlesztőmérnök

Alakítsa át a weboldalt igényei szerint a „Saját oldalam” beállításainak módosításával. Élvezze a személyre szabott hírlevél előnyeit!

A JavaScript nem aktív. Kérjük, a teljes oldal megtekintéséhez kapcsolja be.

A teljes weboldal letöltéséhez szükség van JavaScript-re.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!