BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Pictor – amiért szeretjük

A napraforgó jövedelmező termesztésének ma már egyik meghatározó eleme lett a gombák elleni védelem. Számos kísérlet bizonyítja, hogy ezen kórokozók jelentős termésveszteséget, és a minőség romlását okozzák. Ez a veszteség akkor válik igazán fájóvá, amikor üzemi körülmények között tapasztaljuk a különbséget egy gombaölő szerrel kezelt és egy kezeletlen tábla hozama között. A veszteség mértéke mázsákkal (néha tonnákkal!) mérhető hektáronként.

A Pictor® hamar népszerű termékké vált a hazai napraforgó-termelők körében. Sokszor bizonyította már kiváló hatékonyságát a napraforgót fertőző gombákkal szemben, de – élettani hatásának köszönhetően – tapasztalhattuk termésnövelő hatását fertőzésmentes körülmények között is.

A Pictorral szerzett tapasztalatairól számol be Tóth János, a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági ZRt. növényvédelmi szakirányítója.

Üzemünk 2300 hektár szántóterülete három kategóriába sorolható. A legjobb területeink 30 aranykoronás, mészlepedékes, csernozjom talajok, melyek a hajdúsági löszhát részét képezik. A Hortobágy folyó mellett 16-17 aranykoronás földjeink vannak, melyek réti talajok. A legkedvezőtlenebb adottságú területeink a folyási részen találhatók, ezek 9-11 aranykoronás földek. Itt gyakorlatilag csak napraforgót és őszi búzát termelünk.

Összesen 630 hektár öntözése megoldott, ezért intenzív szántóföldi növényekkel is foglalkozunk. Ilyen a zöldborsó, melyet 300–400 hektáron termelünk, valamint a csemegekukorica, mely kb. 400 hektárt tesz ki a vetésszerkezetből. De termelünk zöldbabot, kifejtőbabot is.

A klasszikus szántóföldi növények között természetesen megtalálható az őszi búza 400 hektárral, a takarmánykukorica 500 hektárral, és természetesen a napraforgó is, melyet korábban 200–250 hektáron termeltünk, de a cukorrépa kiesése, valamint a csemegekukorica csökkenése miatt nőtt a vetésterület, mely jelenleg 550 hektár. Ehhez jön még 250 hektár integrált napraforgóterület is.

Ami a napraforgó tápanyag-utánpótlását illeti, alaptrágyaként a belső, jó minőségű területek hektáronként 3 mázsa, 3:13:26-os kevert műtrágyát kapnak, a réti talajok ugyanebből 2 mázsát hektáronként, míg a leggyengébb területek alaptrágyát nem kapnak. Tavasszal, a sorzáródás előtti kultivátorozáskor viszont a teljes terület kap 1,5–2 q/ha 34%-os ammónium-nitrátot.

A fajták tekintetében nálunk jól bevált az NK Brio, míg a gyengébb területeinken a gyomirtás miatt az NK Neomát vetjük, és itt a CLEARFIELD® technológiát használjuk.

Az odafigyelésnek és a technológiai elemek szigorú betartásának köszönhetően termésátlagunk ez elmúlt 3-4 évben 3 tonna feletti volt hektáronként. És ebben benne vannak a kedvezőtlen adottságú táblák gyengébb termései is.

A napraforgó-betegségek közül felénk a diaportés szárfoltosság és tányérkorhadás, a fehérpenészes szár- és tányérrothadás és a szürkepenészes szár- és tányérrothadás a leggyakoribbak. Ezen kórokozók ellen korábban azol + karbendazim tartalmú készítményt használtam. A Pictort piaci megjelenésekor próbáltam ki először, 20 hektáron és kíváncsi voltam a hatására. Azonnal szembetűnt markáns fungicid hatása, mely jobbnak bizonyult a korábbi technológiához képest. Az elmúlt években több új gombaölő szer is megjelent a napraforgó lombvédelmére, de a tapasztalatom az, hogy a Pictor mindegyiket felülmúlja. És ez az előny akkor is jelentkezik, ha a gombák részéről alacsony a fertőzési nyomás, mivel a Pictor élettani hatása ekkor is érvényesül, ami a termés növekedésében nyilvánul meg. És az sem mellékes, hogy az olajbonifikáció is javul, ami a minőségre gyakorolt pozitív hatás bizonyítéka.

Nálunk mára a technológia részévé vált a Pictorozás. Csillagbimbós állapotban használjuk 0,4 l/ha dózisban, és kiegészítjük bórtartalmú lombtrágyával, szükség esetén rovarölő szerrel is a levéltetvek ellen. Saját hidas permetezőnk van, amivel időben el tudjuk végezni a kezeléseket.

A Pictor használatának köszönhetően a levélzet sokáig zöld marad, így jobban kihasználható a tenyészidő, ami a magasabb termés záloga. Mivel a napraforgót nagy területen termeljük, fontos, hogy a betakarítás folyamatos, ütemezhető legyen, ezért a deszikkálást is elvégezzük. Nagy árbevételt adó növényről van szó, a nyereség érdekében nem kockáztathatunk. A termésbiztonság a legfontosabb, és ezt a Pictor biztosítja számunkra. Akik ismernek, tudják rólam, hogy addig nem használok új terméket, amíg meg nem győződtem annak hatékonyságáról. A Pictor meggyőzött. Hatékony, rugalmasan használható és biztosan számíthatok rá. Ezért szeretem a Pictort!

A beszélgetést lejegyezte:

Molnár Szabolcs

fejlesztőmérnök

Alakítsa át a weboldalt igényei szerint a „Saját oldalam” beállításainak módosításával. Élvezze a személyre szabott hírlevél előnyeit!

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!