BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

A jövedelmező repcetermesztés titka

Ahhoz hogy a repce termesztése valóban jövedelmező legyen, a vetéstől az aratásig sok mindenre figyelni kell. Termeszthetjük a repcét a ráfordítások visszafogásával minimális költségszint mellett, és beérjük egy alacsony termésátlaggal, vagy magas hozamokat megcélozva a költségeket ehhez igazítva. Aratás után aztán eldől a kérdés: melyik út volt a jó, melyik technológia adta a nagyobb profitot? A gyakorlat évről évre visszaigazolja, hogy repcét termelni csak intenzíven éri meg igazán.

Hogyan csinálják ezt Vácon? Erről beszélgettem Herczeg Norberttel, az Eurotrust Consult Kft. szakemberével.

Kedves Norbert! Bevezetésképpen kérlek, árulj el pár dolgot magadról és az Eurotrust Consult Kft-ről.

Mezőtúron születtem, szüleim ma is ott élnek. Agármérnöki diplomámat Szarvason szereztem 2001-ben növénytermesztési mérnöki szakon. Jelenleg Vácon élek a családommal. Diplomám megszerzése után pár hónappal később kerültem ide, ez az első munkahelyem. Ha a hobbimról kérdezel, szívesen mondanám, hogy a horgászat, de sajnos nem sok időm jut rá a munka és a család mellett.

Cégünk ír tulajdonú társaság, melynek központja Vácon található. Kb. 1350 ha szántó területen gazdálkodunk, és e mellett egy 200 hektáros intenzív gyümölcsösünk is van. Én a szántóföldi növénytermesztésért felelek. Persze a napi munkám során számíthatok Pétermann Zoltán ügyvezető segítségére is, akinek sokat köszönhetek.

Tábláink Dunakeszi és Vác között találhatók, és jellemzően lejtős területek, ahol nem ritkák a 15 – 20 % - os lejtők sem. Talajaink homokos és barna erdőtalajok. Az évi csapadék kb. 500 mm. Vetésszerkezetünkben legnagyobb területtel az őszi búza és a kukorica szerepel, 400 - 400 ha felülettel. Nem sokkal marad el mögöttük a repce, melynek vetésterülete idén 350 ha, és kb. 200 hektáro termelünk napraforgót is.

Beszélj, kérlek arról, hogyan termelitek a repcét, és szerinted mi a sikeres repcetermesztés titka!

Amikor ide kerültem kb. 50 – 70 hektáron foglalkoztunk repcével. A technológia folyamatos szigorításával és finomításával terméseredményeink is fokozatosan javultak. Míg 2001-ben 2,5 tonnás termést takarítottunk be, tavaly ez már 3,6 tonna volt hektáronként 280 ha átlagában. Ezt az eredményt különösen értékessé teszi, hogy a tavalyi esztendő nem igazán kedvezett a repce termesztésének. A technológiai elemek szigorú és következetes betartásának köszönhetően ezt a termésszintet úgy hiszem, stabilan tudjuk már tartani. Ez lehetővé tette, hogy a vetésterületünket is növeljük. Ma úgy gondolom, hogy ez a 350-400 hektáros vetésterület az, ami még beilleszthető a vetésszerkezetünkbe.

A vetésforgóban a repce mindig őszi búza után kerül. Így aratás után bőven van idő a tarlóhántás elvégzésére, amivel a tarlón kikelt gyomokat is irtjuk. Augusztus közepén a teljes terület kap egy középmély lazítást 50 – 60 cm mélyen, majd ezt követi a vetőágykészítés mulcskultivátorral egy nappal a vetés előtt. Ezzel a művelettel az alaptrágyát is bedolgozzuk a talajba, melynek mennyisége 100 – 110 kg K és 30 – 40 kg N hatóanyag hektáronként. A vetés általában szeptember 5 – 10 között történik. Korábban hibrid repcékkel is próbálkoztunk, de ma már csak fajta repcéket vetünk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a hibrid repcék nem jók, de a tapasztalatunk az, hogy a mi körülményeink között a fajtarepcék biztonságosabban és többet teremnek. Fontos kritérium az optimális tőszám beállítása. Mi a kb. 35 – 40 db tő/m2 növénysűrűséget tartunk jónak, ezért a vetőgépet így állítjuk be.

A következő technológiai elem a gyomirtás, amelyet Butisan Star-ral végzünk el közvetlenül a vetés után preemergensen 3 l/ha dózisban. Évek óta ezt a technológiát használjuk és nálunk nagyon bevált. Nagy előnye ennek a gyomirtó szernek, hogy hosszú a tartamhatása és a repcére abszolút kíméletes. Felénk az ebszékfű, a pipacs, a pásztortáska és a sebforrasztó zsombor a jellemző gyomnövények a repcében, de a Butisan Star teljes védelmet ad ellenük. Ennek eredményeképpen területeink gyommentesen mennek a télbe, a repcének nem kell versenyeznie a gyomokkal.

Ősszel az utolsó beavatkozás a regulátor kijuttatása. Erre a célra mi a Caramba-t használjuk 1 l/ha dózisban. Alkalmazása a repce 8 – 10 leveles fejlettségénél történik, ami általában november elejére esik. A Caramba használatának köszönhetően az állomány ősszel nem indul szárba, a gyökér kellően megerősödik, és az így kezelt növények tavasszal érzékelhetően több elágazással rendelkeznek.

A tél beálltáig igyekszünk mindent megadni a növényeknek amire szükségük van, hogy ekkorra a repcetövek elérjék az optimális 14 – 16 mm-es gyökérnyak átmérőt. Ha eddig eljutottunk, nyugodtak vagyunk: az erős, kellően fejlett (de nem túlfejlett) állomány károsodás nélkül fogja átvészelni a telet.

Tavasszal az első beavatkozás a szárormányos ellen irányul. Ennek nálunk akkor van itt az ideje, amikor a levegő hőmérséklete 3 - 5 napon keresztül meghaladja a 10 °C-ot. Ilyenkor egy hosszú hatástartammal bíró szert használunk, és ekkor juttatjuk ki az első bór lombtrágyát valamint egy biostimulátort is. 10 – 12 nappal később egy újabb rovarölő szeres kezelés következik kiegészítve a Caramba SL 0,9 l/ha-os dózisával, amely nem csak mint tavaszi regulátor, de mint gombaölő szer is hasznosul a kora tavaszi fómás fertőzések ellen.

A harmadik rovarölő szeres védekezés virágzás előtt történik, szintén egy hosszú hatástartamú szerrel, de itt már a méhekre is figyelnünk kell. Ezért ilyenkor már csak méhkímélő rovarölő szerek jöhetnek számításba.


60 – 70 %-os virágzásban történik a Pictor kijuttatása 0,4 l/ha dózisban, ami szintén kiegészül egy rovarölő szerrel. A Pictor alkalmazásának köszönhetően egészséges, gombafertőzéstől mentes repceállományt kapunk. Az érés egyenletes lesz, és nem jellemző a becők idő előtti, korai felnyílása sem. Meggyőződésem, hogy ennek a kezelésnek a hatására legalább 3 – 5 mázsával több termést érhetünk el hektáronként.

Az állományszárítást rendszerint elhagyjuk. Ahogy mondani szoktam: ”aki megáztatja, az meg is szárítja”.

A repcetermesztés során minden elkövetett hiba mázsákkal vetheti vissza a termést, és így könnyen kiszámolható hogy egy - egy hiba „mennyibe került”.

Ezért visszatérve a kérdésben megfogalmazott „titokra”: a rentábilis repcetermesztés a technológiai elemek szigorú és következetes betartásán múlik. Ebből az elvből mi nem engedünk, és ennek meg is van az eredménye, hiszen a repce az egyik legjövedelmezőbb növényünk lett. Az elért magas termésátlagok és a repce ilyen magas részaránya a vetésforgóban azt jelzi, hogy bízunk magunkban és bízunk a repcében is. E mellett fontos a folyamatos információgyűjtés, tájékozódás is. Sokat beszélgetek az ország más tájain gazdálkodó repcetermelőkkel, sokat tanulok tőlük, és én is igyekszem megosztani velük a tapasztalataimat.

A beszélgetést lejegyezte:

Molnár Szabolcs

Fejlesztő mérnök

Alakítsa át a weboldalt igényei szerint a „Saját oldalam” beállításainak módosításával. Élvezze a személyre szabott hírlevél előnyeit!

A JavaScript nem aktív. Kérjük, a teljes oldal megtekintéséhez kapcsolja be.

A teljes weboldal letöltéséhez szükség van JavaScript-re.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!