BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Pálhalmai tapasztalatok az Ordax-szal

Az Ordax két gyomirtó szer és egy hatásfokozó kombinációja: Clio + Stomp 330 + Dash HC. A kombináció minden magról kelő gyomnövény ellen hatékony, amely kikelt, illetve kihajtott a kezelés idejére, tehát levélen keresztül elérhető. A később kelő gyomok ellen a kombináció talajon keresztül hat. Az Ordax már a negyedik szezonját kezdi meg a kukorica gyomirtásában.

Alakítsa át a weboldalt igényei szerint a „Saját oldalam” beállításainak módosításával. Élvezze a személyre szabott hírlevél előnyeit!

Az eddigi tapasztalatokról beszélgetünk Erdős Tiborral a Pálhalmai Agrospeciál Kft. Növénytermesztési osztályvezetőjével.

Kérlek, mutasd be a növénytermesztési osztályt!

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. területe több mint 4000 ha-on helyezkedik el a dunántúli Mezőföldön. A szántóterület átlagos aranykorona értéke 27. A talajtípus mészlepedékes csernozjom, közepes kötöttséggel, 2% feletti humusztartalommal, többségében jó tápanyag-ellátottsággal. Évente mintegy 500 mm csapadék hullik, a növénytermesztés szempontjából kedvezőtlen eloszlásban.

A vetésforgóban 1200 ha gabona, 1000 ha kukorica, 400 ha repce, 600 ha napraforgó, 250 ha lucerna, 100 ha cukorrépa, 150 ha zöldborsó, 120 ha takarmányfű és 180 ha ökoterület található.

Mely gyomnövények jelentik nálatok a legnagyobb veszélyt a kukoricatermesztésben?

Sajnos nálunk megtalálható a teljes T4-es repertoár. Különösen nagy mennyiségben található a csattanó maszlag, a parlagfű és a libatopfélék. Számos táblában a vadkender jelent nagy problémát. Az egyszikűek közül a köles, a kakaslábfű és foltokban a fenyércirok okoz gondot. Az utóbbi időben az évelő gyomok, ezek közül is az acat terjedése figyelhető meg.

Milyen tapasztalataid vannak az Ordax használatával?

Megjelenése óta minden évben 200-300 ha-on használjuk az Ordax-ot, valamint másodvetésű kukoricában a Cliót. Kiváló a készítmény! Elsősorban a gyors, látványos levélen keresztüli hatását szeretjük, a talajon keresztüli tartamhatásnak pedig örülünk. Mind az egy-, mind a kétszikű gyomokat nagyon gyorsan kifehéríti, majd leszárítja. Kimagasló hatása a magról kelő egyszikűek ellen figyelhető meg. A már gyökeret váltott kölest is tökéletes biztonsággal irtja, persze elsősorban nem a már túlnőtt gyomok ellen használjuk a kombinációt.

Hová időzítitek az Ordax-kezelést?

Mi elsősorban valódi állománykezeléseket végzünk vele, tehát a tömeges gyomkelés után, amikor 2-4 levelesek a kétszikű gyomok és jó 3-levelesek az egyszikűek. Az sem baj, ha kicsit „megerősödnek” a gyomok, mert az Ordax a fejlettebbeket is látványos hatékonysággal elpusztítja. Akkor is nyugodtak lehetünk, ha a kezelések után csapadékot kapunk, mert az eső hatására a Clio és a Stomp 330 a talajba mosódva biztosítja a gyommentes állapotot, amely kitart a sorok záródásáig.

Milyen hatást ad az Ordax az évelő gyomokkal szemben?

Elsősorban olyan területeken használjuk az Ordax-ot ahol csak magról kelő gyomnövényeink vannak. Azonban, ahogy korábban említettem, egyre több táblánkon megjelent a mezei aszat. Amikor időben, tőlevélrózsás állapotban „kapjuk el” az aszatot, akkor gyönyörűen elpusztítja az Ordax. Ha már szárba indult az aszat, akkor az Ordax leszárítja a leveleit, azonban ekkor képes újrahajtani a gyomnövény. Az egyre erősebb aszatfertőzés miatt 2010-ben a Clio dikambás kombinációját a Stellart® is bevetjük.

Milyen tapasztalataitok vannak az Ordax szelektivitásával, valamint az utóveteményre gyakorolt hatásával kapcsolatban?

Semmilyen szelektivitásbeli problémát nem tapasztaltunk, legyen szó bármilyen típusú kukoricáról. Lehet szárazabb vagy csapadékosabb a tavasz, az Ordax kiválóan dolgozik, a kukoricán pedig semmiféle fitotoxikus tünetet sem láttunk. Az utóvetemény hatással kapcsolatban ugyanígy nem okoz problémát a készítmény.

Ezek szerint megfelel az Ordax az elvárásaitoknak?

Ahogy az a fentiekből is látszik, szeretjük a készítményt és bátran ajánljuk másoknak is a kipróbálását.

2010-ben Ordax Super néven találkozhat a termelő a herbicid kombinációval, amely 0,15 l/ha Cliót, 3,3 l/ha Stomp Supert és 1,0 l/ha Dash HC-t tartalmaz. A kombinációban a környezetkímélő vivőanyagot tartalmazó Stomp Super az új elem. A Ordax Super ugyanazt a kiváló hatékonyságot és biztonságot nyújtja, mint a már korábban megismert Ordax.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

A beszélgetést lejegyezte

Ádámszki Tamás

fejlesztőmérnök

A JavaScript nem aktív. Kérjük, a teljes oldal megtekintéséhez kapcsolja be.

A teljes weboldal letöltéséhez szükség van JavaScript-re.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!