BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

A sikeres repcetermesztés egyik titka a Pictor

Az őszi káposztarepce egyre fontosabb helyet foglal el vetésforgóinkban, termesztése egyre intenzívebbé válik. Az intenzív termesztéstechnológia alapvető elemei a nagy termoképességű, korszerű fajták és hibridek termesztése, a megfelelő szintű tápanyagellátás, a korszerű agrotechnika használata és nem utolsósorban az intenzív növényvédelmi technológia alkalmazása. A növényvédelem fontos feladata, hogy megakadályozzuk a gyomok, a károsítók és a kórokozók, a termés mennyiségét és minőségét károsan befolyásoló hatását, sot, amennyiben lehetséges az élettani hatás révén még javítsuk is e paramétereket.

A BASF Hungária Kft. repcevédelmi technológiája megfelel mindezen kívánalmaknak. Ennek az intenzív technológiának fontos eleme a 2007. évben bevezetett Pictor, amely a betegségek elleni hatékonyságával és a jelentős élettani hatásával tűnik ki.

A Pictor alkalmazásának tapasztalatairól beszélgettem Barna Józseffel, a Feketesár Zrt. vezérigazgató-helyettesével.

Kérem, mutassa be a gazdaságot!

Az általunk művelt terület 5783 ha, amely három cég (Feketesár Zrt., Tanaszek Kft., Marcali Mezôgazdasági Zrt.) területeiből tevődik össze. A Feketesár Zrt. központja Terebezden van, ez Nagykanizsa és Kaposvár között található. A 2010-es vetésszerkezetünk 1145 ha-on repcét, 1241 ha-on búzát, 228 ha-on tritikálét, 232 ha-on szóját, 100 ha-on napraforgót, 42 ha-on olajretket, 2713 ha-on kukoricát, 50 ha-on cukorrépát és 32 ha-on őszi árpát tartalmaz. A legigényesebb növényeink a cukorrépa és az őszi káposztarepce. Jelentős felületen már csak ez utóbbit vetjük, amit magas intenzitási szinten termelünk.

Milyen növényvédelmi technológiát alkalmaznak?

A repce számunkra fontos növény, ennek megfelelő gondossággal, körültekintéssel kezeljük. A repce sikeres termesztéséhez számos technológiai elemet kell hatékonyan alkalmazni. A növényvédelem nagyon fontos a repcetermesztés sikerességét illetően, mivel nem csak a gyomnövények veszélyeztetik adott esetben a termés mennyiségét, de számos kórokozóval és kártevővel találkozhatunk a tenyészidőszak során, nem beszélve a regulátorok alkalmazásának szükségességéről. Nálunk az őszi gyomirtás nélkül elképzelhetetlen a repcetermesztés, erre a Butisan Star®-t használjuk a teljes felületen, 2,7 l/ha-os dózissal, preemergensen. Az őszi időszakban, ha szükséges, akkor egy rovarkártevők elleni védekezést is végzünk 0,1 l/ha Fendona® 10 EC-vel, valamint kötelezően elvégezzük az őszi regulátoros kezelést 1,0 l/ha Caramba SL-lel. Tavasszal, ha igényli a repce, szintén végzünk egy 0,8 l/ha-os Caramba SL-kezelést. Kártevők ellen általában három alkalommal szoktunk védekezni tartamhatású vagy kontakt szerek alkalmazásával. A kórokozók ellen 0,4 l/ha Pictort használunk a teljes repce-vetésterületen, kihasználva a készítmény élettani hatását is. Amennyiben szükséges, érésgyorsítót is alkalmazunk.

Milyen kórokozók megjelenésére lehet számítani a területeiken?

A lisztharmat és a szklerotínia kisebb-nagyobb mértékben, minden évben jelen van repcevetéseinkben. A magas állományban, az alsóbb szinteken dunsztos körülmények alakulnak ki, ami kedvez a lisztharmatnak, a szklerotíniát pedig a kifehéredő szárak jelzik. Ezt legjobban betakarításkor, a kombájnból lehet látni. Érdemes a betakarítás után a tarlót átnézni, mert ha nem védekeztünk, akkor sok szürkésfehér üreges szár található a területen.

Milyen tapasztalataik vannak a Pictor élettani hatásait illetően?

A Pictor alkalmazása után a növényállomány életerősebb lesz, amely a növények színén is jól megfigyelhető. Az állomány tovább marad zöld, tovább asszimilál, ami a nagyobb termés kialakulásához vezet. A tarlót ez esetben is érdemes megfigyelni: a Pictorral kezelt repce tarlója sok, még a betakarítást követően is zöld, egészséges és életerős szárból áll.

Említette, hogy a Pictor hatására a repce zöld száron érik. Nem okoz ez gondot a betakarításban?

Számunkra ez nem jelent problémát. Inkább azt jelzi, hogy növényeink egyöntetűen, egyszerre érnek, így nem marad olyan tő, amely már korábban beérett volna és elpergette volna a magjait. Ez jól megfigyelhető abból is, hogy lényegesen kevesebb az árvakelésünk.

Milyen hatással van a termés mennyiségére a Pictor-kezelés?

Ahogy már említettem, a repce nagyon intenzív növény. A technológiai fegyelem szigorodása a termésmennyiségeken is jól látszik. 2004-ben az átlagtermésünk 2,61 t/ha volt. Ez az évek során folyamatosan javult, 2006-ban 3,24 t/ha volt. Ezután vezettük be a Pictort a termesztéstechnológiánkba. A tavalyi, 2009-es átlagtermésünk 3,67 t/ha-ra emelkedett. Én úgy gondolom, a fejlődés folyamatos, és ebben nagy segítségünkre volt a Pictor.

Elégedett a Pictorral?

A repce nagy gondosságot igényel, a termesztéstechnológiai elemek szorosan egymásra épülnek. Ennek egyik fontos eleme a „piktorozás”. A szigorú technológia betartása költséges, de megéri, mivel a hatása a termés mennyiségében és minőségében is megjelenik. A Pictor az intenzív technológiának mindenképpen nélkülözhetetlen eleme.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

A beszélgetést lejegyezte

Ádámszki Tamás

fejlesztőmérnők

Alakítsa át a weboldalt igényei szerint a „Saját oldalam” beállításainak módosításával. Élvezze a személyre szabott hírlevél előnyeit!

A JavaScript nem aktív. Kérjük, a teljes oldal megtekintéséhez kapcsolja be.

A teljes weboldal letöltéséhez szükség van JavaScript-re.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!