BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Technológia

Az új almavédelmi technológiánkat úgy állítottuk össze, hogy az integrált termesztést választó gazdáknak és a FRAC előírásainak is messzemenően megfeleljen. Nézzük pontról pontra, hogyan is épül föl ez a technológia!

1-2. A védekezés egérfül-, majd zöldbimbós állapotban kétszeri Scalaval (1,1 l/ha) kezdődik, amihez – hogy a lisztharmat ellen is hatékonyan indítsunk – Kumulus S-t (4,0 kg/ha) kell kombinálni. A kétszeri Scala-kezelés célja a korai varasodásfertőzés minél hatékonyabb elhárítása. A Scala mellé lisztharmat ellen a Kumulus S 4,0 kg-os dózisát ajánljuk.

3. Pirosbimbós állapotnál a Delan 700 WG és valamelyik lisztharmat ellen is hatékony azol kombinációja következik. Itt a Delan 700 WG-t ajánlatos 0,5 kg/ha-os adagban használni, hogy a gyümölcsfertőzést nagy biztonsággal elkerüljük. Ennek a lépésnek az is a célja, hogy ne kerüljön három pirimetanil-kezelés egymás után.

4. Virágzáskor jön a Clarinet (1,5 l/ha), amely kimagasló hatékonysággal véd mind a két

fontos betegség, a lomb- és a gyümölcsfertőzése ellen is.

5-6. Virágzás után a Tercellel (2,5 kg/ha) történő két kezelés elsődleges célja a varasodás és a lisztharmat gyümölcsfertőzésének maximális elhárítása.

7. A hetedik védekezés a záróvédekezés: ekkor ismét egy lisztharmat ellen is hatékony azolt válasszunk, és ezt a nagy hatékonyságú Delan 700 WG-vel kombináljuk 0,35 kg/ha dózisban.

Ezt a védekezést követően az almásokban már rendszerint jelentősen csökken vagy véget ér az aszkospóra-szóródás. A továbbiakban a konídiumos fertőzések elhárítására már elegendők a kontakt készítmények, mint a Delan 700 WG, a Polyram® DF és a Kumulus S.

Gomba- betegségek elleni védelem

Az alma minőségét veszélyeztető betegségek közül hazánkban a varasodás és a lisztharmat a legjelentősebb.

Hajtásnövekedés szabályozása

A Regalis® Plus bioregulátor egyedülálló eszköz a hajtásnövekedés szabályozásában, a termőegyensúly beállításában.

Gyomirtás

A gyümölcsfák legkevésbé lombhullástól rügyfakadásig érzékenyek a gyomirtó szerekkel szemben.

Tárolási betegségek

A BASF Bellis márkanevű készítményét kifejezetten az almástermésűek tárolási betegsége ellen fejlesztette ki.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!