BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Kedvező árú kontaktajánlatok a BASF-től

A BASF az idei évben is három speciális, kontakttermékre szóló kereskedelmi ajánlatot nyújt partnereinek. A Kumulus® S és a Delan® 700 WG, továbbá a Kumulus S és a Copac® Flow, valamint a Kumulus S és a Polyram® DF meghatározott kiszereléseinek együttes megvásárlása esetén jelentős kedvezményt nyújtunk partnereinknek.

Ajánlatainkat úgy állítottuk össze, hogy a termelők számára a lehető legrugalmasabb választási lehetőséget nyújtsuk.

A kontaktkészítményes hatóanyagokat a szezon minden időszakában érdemes használni. Vegyük sorra, hogy miért:

  • A helyesen végzett indító kezelések döntő befolyással vannak a szezon további védekezéseinek hatékonyságára. A felszívódó hatóanyagok többségének hatékonysága ilyenkor általában csekély, hiszen a legtöbb szisztemikus készítmény csak bizonyos hőmérséklet fölött működik igazán jól.
  • A növények intenzív növekedésének megindulása után pedig a felszívódó fungicid-hatóanyagok kombinációs partnereként is ajánlatos kontakthatóanyagokat kijuttatni, ezek ugyanis egyrészt természetesen többlethatékonyságot nyújtanak, másrészt segítenek megelőzni a rezisztencia kialakulását.
  • A vegetáció vége felé pedig ismét a csak kontaktkészítményekkel való védekezés kerül előtérbe a termések és a levelek epidermiszének megerősödése, a viaszréteg megvastagodása és az ismét csökkenő hőmérséklet miatt.

Nézzük, milyen készítményekről van szó!

Kumulus S 80%-os hatóanyag-tartalmú kénkészítmény.

A Kumulus S 80%-os hatóanyag-tartalmú kénkészítmény. A kéntartalmú készítmények a legrégebb óta használt hatóanyagok közé tartoznak, népszerűségük töretlen, elsősorban a lisztharmatgombák ellen hatékonyak. A környezetbe kijuttatott kén metabolizálódik, nem halmozódik fel, ezért korlátozás nélkül alkalmazható hagyományos és ökológiai gazdálkodásban is. A kéntartalmú szereknek ezenkívül van még egy előnyös tulajdonságuk: kiválóan gyéríthető velük az ültetvényben előforduló atkapopuláció. A kén meleg időben (25 °C felett) a kezelt növényeken perzselést okozhat, 10 °C alatt pedig nem fejti ki a hatását.

A Kumulus DF-formulációja révén csökkentett porzású, jól keverhető (1. ábra). A kénrészecskék mérete maximum 8 mikron, 50 százalékuk 2 mikronnál is kisebb. Ezáltal a Kumulus S gyorsan és egyenletesen diszpergálódik a vízben, majd egyenletesen fedi be a növény felületét. A kis szemcsék azonnal gőzfázisba lépnek és gyors védelmet adnak, míg a nagyobb részecskék a folyamatos felszabadulás révén hatástartamot biztosítanak. A Kumulus S biogazdálkodásban is felhasználható.

A Delan 700 WG egyedi hatóanyagú kontaktkészítmény.

A Delan 700 WG az almafélék varasodása, a szőlőperonoszpóra és a tafrina ellen kiváló hatékonyságú. A Delan 700 WG egyedi hatóanyagú kontaktkészítmény. Hatóanyaga, a ditianon a gombák fehérjeszintézisének több lépését is gátolja. Egyedi tulajdonsága, hogy hatékonysága a gombák aktivitásának növekedésével, így a fertőzési nyomással párhuzamosan fokozódik. Hatása független a környezeti hőmérséklettől, ami nagyon előnyös a változékony, hűvös tavaszi időjárásban.

A Delan 700 WG vízben oldódó granulátum, használata kényelmes és biztonságos. Kipermetezés után kristályai háztetőszerűen befedik a növény felületét, így nyújtanak védelmet a kórokozó gombák ellen. A készítmény méhekre és hasznos élő szervezetekre veszélytelen.

A ditianon Nyugat- és Észak-Európában a vezető varasodás elleni hatóanyag, Németországban és Lengyelországban átlagban minden egyes hektár almaültetvényt 4-5-ször permeteznek Delannal.

A Copac Flow korszerű, folyékony formulációjú készítmény, réz-hidroxid hatóanyaggal.

A Copac Flow korszerű, folyékony formulációjú készítmény, réz-hidroxid hatóanyaggal. A különböző rézvegyületek régóta használt és jól ismert növényvédő szerek. A réz a lisztharmatgombák kivételével szinte minden gombacsoport ellen rendelkezik hatékonysággal, valamint engedélyezett hatóanyag a bakteriális megbetegedések ellen. A réztartalmú készítmények nemcsak a kórokozókat képesek gátolni a fertőzésben, hanem elősegítik a metszés során keletkező sebek hegedését, erősebb immunrendszert biztosítanak, erősítik a szöveteket. A réz hatóanyagra a kultúrnövények is érzékenyek lehetnek bizonyos időszakokban, így felhasználását ehhez kell igazítani. A különböző formulációk fitotoxicitása és hatékonysága eltérő, így az sem mindegy, hogy milyen rézvegyülettel, mekkora hektáronkénti rézmennyiséggel és milyen formulációjú készítménnyel permetezünk. A legkorszerűbbek a réz-hidroxid készítmények. Mivel a réz nehézfém, és felhalmozódik a talajban, felhasználását az elmúlt időszakban mennyiségi korlátok közé szorították, így egyre fontosabb, hogy minél alacsonyabb réztartalmú készítményekkel érjünk el megfelelő eredményt, csökkentve a környezet terhelését, ezért egyéb nehézfém- és szennyezőanyag-tartalma alacsony. Egyedi, tűszerű kristályokból álló szerkezete több előnnyel is jár, esetében a hagyományos rezeknél jóval magasabb az egységnyi tömegű hatóanyag által befedett felület (2. ábra), és egyenletesebb a Cu2+ ion kibocsátása is.

A Copac Flow kezelhetőségét, szuszpenziós stabilitását és esőállóságát formulációja és segédanyagai nagymértékben javítják. A kristályszerkezet és a korszerű formuláció együttesen teszik lehetővé, hogy alacsony hektáronkénti rézterhelés mellett is nagy hatékonyságot érjünk el. Egy kezeléssel maximum 720 gramm elemi réz hatóanyagot juttatunk ki egy hektárra, így a környezeti terhelést alacsony szinten tudjuk tartani. Ennek köszönhetően a rezes kezelések száma a hagyományos, magas fémréztartalmú készítményekénél nagyobb lehet. Nem utolsó szempont, hogy több ismételt kezelés esetén is biztonsággal megfelelünk a 6 kg/ha/éves rézkorlátozásnak. A Copac Flow szőlőben, gyümölcs- és zöldségkultúrákban valamint szántóföldi kultúrákban használható, akár biogazdálkodásban is.

A Polyram DF tradicionális és jól bevált termék a kontaktszerek piacán.

A Polyram DF hatóanyaga, a metiram a ditiokarbamátok hatóanyagcsoportjába tartozik. A Polyram DF preventíven alkalmazva sikeresen gátolja az almavarasodás és a szőlőperonoszpóra fertőzését. A metiram az említett két betegség mellett az almatermésűekben fellépő moníliás fertőzések ellen is hatékony.

A Polyram DF II. forgalmi kategóriájú termék, használatának speciális korlátozása nincsen. Burgonya- és paradicsomkultúrákban, valamint dísznövényekben is engedéllyel rendelkezik a peronoszpórafélék és az alternária ellen.

Keresse kedvező árú, nagy kiszerelésű Kumulus S + Copac Flow, Kumulus S + Delan 700 WG, valamint Kumulus S + Polyram DF ajánlatainkat kereskedő partnereinknél!

 

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!