Mezőgazdaság
Mezőgazdaság

Kapcsolat

DAGONIS®

Gombaölő szer

Dagonis®: két elismert hatóanyag korszerű dózismeghatározással

A karboxamid (SDHI) hatóanyagok bevezetése igazi áttörést jelentett az almavédelemben, hiszen használatukkal a két legfontosabb gombabetegség ellen (varasodás és lisztharmat) akár egy hatóanyaggal is védekezhetünk, méghozzá igencsak figyelemreméltó eredménnyel. Azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy az SDHI-k csupán egyetlen ponton gátolják a gombák sejtlégzését, ezért használatuk magas rezisztenciakockázattal jár, főleg a varasodásgomba esetében. Az elmúlt évek során megtanulhattuk, hogy a rezisztenciakockázat csökkentése érdekében a nagy hatékonyságú készítményekkel ügyesen kell sáfárkodnunk.

A tenyészidőszak során SDHI-t tartalmazó fungicidekkel csupán néhány permetezést engedhetünk meg magunknak. Ezen felül a megfelelő kombinációs partner alkalmazása tovább fokozhatja az SDHI-k használatának biztonságát. Ehhez viszont egy eltérő hatásmechanizmusú és hatáshelyű partnerhatóanyagra van szükség. Cégünk almavédelmi technológiája tovább folytatja kiteljesedését. Palettánkon megjelenik egy olyan gyári kombináció, amely tartalmazza a Xemium® hatóanyagot és a méltán közkedvelt, kuratív hatású difenokonazolt.

Az új termék neve Dagonis®. A Xemium® molekula gyors hatáskifejtése, páratlanul erős és hosszantartó preventív hatása összeadódik a difenokonazol kimagasló kurativitásával. Hazánkban elsőként a Dagonis® terméket engedélyezték a lombfalfelület (LWA – Leaf Wall Area) méretéhez igazított dozírozással. Fakadástól egészen a csúcsrügyben záródásig az almafák lombozata folyamatosan növekszik. A virágzást követően a gyümölcsök fejődésével többszörösére nő a termés felülete is. Kézenfekvő tehát, hogy a vegetáció kezdetekor jóval kisebb felületet kell megvédeni, mint a nyári hónapokban. A Dagonis® használata lehetőséget kínál arra, hogy a készítmény dózisát ennek megfelelően változtassuk, méghozzá úgy, hogy a kisebb felületen használt alacsonyabb dózis nem jelent alacsonyabb hatékonyságot.

A tenyészidőszak folyamán három körülmény állandó változása hívta életre az újfajta dózismeghatározás szükségességét:

• a fakadástól a csúcsrügyben záródásig folyamatosan növekvő (védendő) lombfelület,

• a növényi szövetek varasodással szembeni fogékonyságának változása,

• a fertőzési nyomás.

Ez az új dozírozás nagy szabadságfokot nyújt és egyben nagy pontosságot kíván. Ezzel elkerüljük azt a helyzetet, amikor egy egydózisú készítménnyel a vegetációs időszak kezdetén kis lombfalfelület mellett túldozírozunk, majd a vegetációs időszak előrehaladtával nagy lombfalfelület mellett aluldozírozunk. A Dagonis® hatékonyságával szemben elvárás, hogy ne csak preventív helyzetben adjon megbízható védelmet, hanem kuratív kijutattás esetén is támaszkodhassunk rá.

Hatóanyag: 75 g/l fluxapiroxad, 50 g/l difenokonazol
Formuláció: vizes szuszpenzió koncentártum (SC)
Kiszerelés: 150 ml, 250 ml, 500 ml, 1 l
Kultúra: alma, körte
Károsító: varasodás, lisztharmat
Kijuttatási időszak: virágbimbók megjelenésétől az érés kezdetéig (BBCH 53-81)
Dózis: alma: varasodás: 0,7 l/ 10.000 m2 LFF max 1,2 l/ha
lisztharmat: 0,4 l/ 10.000 m2 LFF max 1,2 l/ha
körte: varasodás: 0,7 l/ 10.000 m2 LFF max 1,2 l/ha
Permetlé: 200-1200 l/ha
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 35 nap
Forgalmazási kategória: II. kategória
Top